De Kleine Prins

Wat maakt dat het sprookje ‘De kleine prins’ van de schrijver Antoine de Saint-Exupéry wereldwijd de aandacht heeft getrokken en in 457 talen is vertaald? Het boekje werd voor het eerst in 1943 uitgegeven en kende direct goede verkoopcijfers.
Het was die vraag ik mezelf al heel lang geleden had gesteld, nadat ik had het boekje had gelezen. Maar kon toen geen definitief antwoord gegeven: vanwaar die fascinatie?
Maar toen ik met mijn vrouw Brussel bezocht, om onze dochter wat gezelschap te houden die voor drie dagen in Brussel was voor haar werk, zag ik puur bij toeval dat er een expositie was van ‘De kleine prins’. Een kans die ik niet voorbij kon laten gaan en aangezien ik een zeer flexibele vrouw heb, liepen wij even later in de expo.

Het was een van de meest indrukwekkende expo’s die ik ooit heb ervaren, zo fraai opgezet! Als kijker krijg je eerst een goede impressie van de bezoeken van de kleine prins aan de verschillende planeten. De vijfde planeet waar slechts ruimte was voor één lantaarnpaal en één lantaarnopsteker, had -nog steeds- mijn grootste fascinatie. Waarom? De dialoog tussen de kleine prins en de lantaarnopsteker is er één waarbij het motto ‘je aan de regels houden’ belangrijker is dan ‘zelf na te denken’.

Goeiedag, Waarom deed je net je lantaarn uit?
Dat is voorschrift, antwoordde de lantaarnopsteker.
Wat is het voorschrift?
Dat ik mijn lantaarn moet doven.
Maar waarom steek je hem dan nu weer aan?
Dat is voorschrift, zei de aansteker.
Dat begrijp ik niet, zei de kleine prins.
Er valt niets te begrijpen, zei de aansteker. Voorschrift is voorschrift. Goeienavond.

Verrassend vond ik dat de expo grotendeels ging over het leven van De Saint-Exupéry. We vernemen dat hij als kind geheel in de ban was van vliegen en vliegtuigen: om zijn fiets drapeerde hij een kleed, deed alsof zijn fiets een vliegtuig was en waande zich zo in de wolken.
De oorlog speelde een belangrijke rol in het leven van de auteur. Hij was piloot ten tijde van de 2e WO. Steeds wilde hij zijn collega’s ondersteunen en schuwde daarbij het gevaar niet. In 1944 kwam hij om het leven bij een militaire actie boven de Middellandse Zee. Onlangs werd een armband van hem gevonden waardoor men het wrak van het vliegtuig kon opsporen. De Kleine Prins is dus een jaar voor zijn dood verschenen.

Hij was de soldaat die geen haat koesterde jegens zijn vijanden, die geen nationalist was, maar een volwassene met de blik van een kind op de wereld.
Een schrijver die nooit zal worden vergeten of gedateerd raakt. Dat heeft hij mede te danken aan de vele prachtige quotes die hij ons heeft meegegeven, zoals:

“Je kan alleen goed zien met je hart.
Waar het echt om gaat, kan je niet zien met je ogen.”

“Als je een schip wilt bouwen, trommel dan geen mensen bij elkaar om voor hout te zorgen, orders te geven en het werk in te delen, maar roep in hen het verlangen wakker naar de uitgestrekte, eindeloze zee.”

Hij was als een kleine prins tussen de mensen. “Jij bent de kleine prins”, horen we zijn moeder zeggen.

Peter de Roode