Visie op organisatieontwikkeling
Kunnen organisaties zich snel aanpassen aan de nieuwe eisen afkomstig uit de externe omgeving? Deze vraag is vanwege het Corona virus actueler dan ooit. Dat vereist een mindset die flexibel, nieuwsgierig, open is en tegen een stootje kan.
Organisaties hebben zich in de afgelopen decennia vooral ontwikkeld door het vergroten van kennis. Stuur je mensen naar cursus en opleidingen en alles komt goed. Inmiddels weten we beter.
Mijn visie op organisatieontwikkeling is dat medewerkers geleerd wordt hoe te leren. Leren te leren dus. Het eigen vakgebied beheersen is noodzakelijk maar niet voldoende. Organisatieontwikkeling vereist dat alle werknemers zich bekwamen in de habits of mind: de vaardigheden die het leren leren ondersteunen.

Het gewenste resultaat van deze visie is dat organisaties de veerkracht tonen op het moment dat ze het niet meer weten en vastlopen, met nieuwe ideeën komen.  

Peter de Roode - sprekers 016

Leren leren: ‘Dat wat je doet als je niet weet wat te doen’
Prof. Guy Claxton

Wie ben ik?

 • Ik studeerde onderwijskunde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam met als specialisatie Bedrijfsopleidingen.
 • Als organisatieadviseur, consultant, trainer begeleid en adviseer ik profit en non-profit organisaties onder meer op het terrein van organisatie ontwikkeling, strategie, klantgerichtheid en omzetverbetering. Mijn passie is om mensen te helpen zichzelf te ontwikkelen, mijn specialisme is verandermanagement
 • Als voormalig docent, trainer, hoofd opleidingen, consultant, adviseur en business analist bij diverse organisaties heb ik een brede ervaring opgedaan die mij in staat stellen integraal te adviseren.
 • Ik heb diensten verricht voor onder meer de volgende klanten: Tatasteel, Promat, UWV, KPMG Meyenburg, Steinmetz de Compaan, Baanzicht Assen, Multimate, Gelderse Vallei ziekenhuis, McDonald‘s, Bijenkorf, PON, KLM Equipment Services (KES); KPN, ABN AMRO, Hema, Praxis, RAET, Price Waterhouse Coopers, ACAM, Gemeente Haarlem, ROC A12, Mondriaan College, Monsanto, Mexx Shoes, Naktuinbouw, Carmel College, Titus Brandsma College, Oostvaarderskliniek, VGN, Karakter, Facilicom, ICS, Incluzio, Diverse Gemeentes: Haarlem, Dordrecht en Amsterdam
 • Als docent ben ik verbonden aan meerdere instituten:
  • NCOI waarvoor ik diverse Post Bachelor opleidingen verzorg zoals: Bedrijfskunde, Organisatie en Leiderschap, strategisch opleiden en MBA Masterclasses zoals Strategisch HRM, Leiderschap cultuur en verandering, Personeelsmanagement en Persoonlijk Leiderschap.
  • Business School Nederland (BSN) waar ik elke MBA open met de tweedaagse module De start up en later in het programma de module Werkvormen voor managers die beide ingaan op de principes van Action Learning.
  • AVS: waar ik diverse leergangen verzorg voor schoolleiders in het kader van het Schoolleidersregister
  • TIAS: waar ik de leergang Verandermanagement verzorg
 • Ik recenseer al vanaf de jaren 90 managementboeken voor het blad Managementboek en heb meerdere keren plaats genomen in de jury van de managementboek verkiezing van het jaar.
 • Daarnaast schrijf ik boeken en artikelen.